22-10-2011: Vijver eenvoudig afdekken? Gebruik Sansai ISO Balls

Iso-Ball

De overwintering van de koi is een uitdaging geworden. Uw koi moeten de steeds strengere en langere winters zien te overleven. Wilt u uw kostbare vissen beschermen tegen te lage temperaturen? Dek uw vijver dan af met Iso Balls. Ook het verwarmen van uw vijver wordt hierdoor minder kostbaar.

Met het aanbrengen van Iso Balls aan de oppervlakte van de vijver, zullen deze meer dan 90% van de vijver bedekken. Daardoor wordt een effective hoge isolatie waarde bereikt en word het warmte verlies tussen het wateroppervlak en de omgeving gereduceerd.

Deze thermische isolatie wordt bereikt door de stilstaande lucht in de vijverballen en de lage geleidbaarheid. Tevens dragen de luchtkussens tussen de ballen onderling toe aan de isolatie. Door de bedekking van het oppervlak van de vijver oppervlak is warmte verlies door verdamping verhinderd.

Verpakt per 1.000 ballen (goed voor 3,5 m2 vijveroppervlakte) in een doos met de afmeting 83×37,5×65,5cm.

Diameter per bal is 6cm, gewicht is 6,5 gram

Voordelen van de Sansai Iso-Balls (CE gekeurd):

  • Tegengaan van ijsvorming.
  • Verlagen van de energiekosten bij verwarming met wel 75%.
  • Vermindering van verdamping tot wel 90%.
  • Vermindering van UV licht wat algen veroorzaakt.
  • Transparant voor voldoende licht in de vijver voor de vissen.
  • Iso ballen zijn uv gestabiliseerd voor een lange levensduur.
  • Schadelijke biogassen kunnen beter worden afgevoerd (tov het gebruik van afdekplaten).
  • Eenvoudig aan te brengen en verwijderen.

Vanaf nu verkrijgbaar bij Koi Centrum Noord.
Prijs per doos met 1.000 Iso Balls: € 119,00.
Wilt u bestellen? Mail dan [email protected].

 

sansaiisoballs

IMG_9673 IMG_9675iso-balls-500x500

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

20-10-2011: Nieuw in ons assortiment FD Food

Koi Centrum Noord nu ook FD Food dealer

Wij zijn bijzonder verheugd u te kunnen melden dat Koi Centrum Noord vanaf nu officiële dealer is van het veelbesproken FD Food. FD Food is hét kwaliteitsvoer van Japan, dat al jaren wordt gebruikt door Japanse kwekers als Momotaro, Sakai, Matsue en Dainichi. Vanaf nu zijn alle varianten bij ons volop verkrijgbaar. We zetten hier de varianten voor u op een rijtje. In onze winkel vertellen we u graag meer over FD Food.

FD Food I Build-Up Extra Build-Up Extra heeft de juiste combinatie van enzymen, wat samen met de beste
ingrediënten zorgt voor een goede spijsvertering van de koi. Hierdoor blijft de vis
optimaal doorvoed en verloopt het groeiproces zonder stress.

FD Food I Hi-Growth
Hi-Growth is één van de basis voersoorten van FD Food en staat bekend om haar hoge verteerbaarheid. De combinatie van zorgvuldig geselecteerd vismeel en alfalfa zorgt voor een efficiënte groei van de koi.

FD Food I Color Emphasize Het basis kleurversterkingsvoer van FD Food, dat het rood versterkt zonder extra stress te veroorzaken. Het voer heeft daarnaast een hoge verteerbaarheid en wordt door de koi goed opgenomen.

FD Food I Primo Plus
Primo Plus zorgt voor een goede ontwikkeling van de koi in het hoogseizoen. Het versterkt de organen, verbetert de bloedsomloop, bevordert de afscheiding van hormonen en ondersteunt in korte tijd de opbouw van lichaamsvolume.

FD Food I Supplement Dit uitgebalanceerde voer versterkt de weerstand en gezondheid van de koi. Het verkort de genezingsduur bij huidbeschadigingen en bevordert de opbouw van de slijmhuid, waardoor de huid beschermd wordt en meer glans krijgt.

FD Food I Color-Up Dit voer zorgt voor een verbeterde kleurenpracht, zonder het wit aan te tasten. Color-Up vermindert bovendien de stress tijdens de kleurversterking. Wanneer het voer wordt gebruikt in het hoogseizoen, zal de vis ook sneller groeien.

FD Food I Momotaro Mix Deze mix is door Momotaro Koi Farm zelf samengesteld in nauwe samenwerking met FD Food. De ingrediënten zorgen voor een optimale verteerbaarheid en opname, waardoor de koi snel groeit. Het voer is daarnaast smaakvol, wat vervuiling door niet gegeten korrels voorkomt.

strook_fd_food

 

 

 

 

 

 

top_item_first_r2_c2

 

10-6-2011: Koi Centrum Noord zet koi uit in Hortus Haren

 

Op vrijdag 10 juni heeft Koi Centrum Noord een zevental koi uitgezet in ‘het meer van de rode karpers’ in de Chinese tuin van de Hortus in Haren.

Het was Jan Kappenburg, manager a.i., maar ook veel bezoekers een doorn in het oog dat er geen koi meer rondzwom in deze prachtige vijver. Want wat is nu een Chinese tuin zonder koi?

Omdat Koi Centrum Noord eerder heeft samengewerkt met de Hortus, heeft Jan Kappenburg ons begin juni benaderd met het verzoek of wij voor een vriendelijk bedrag een aantal grotere koi beschikbaar willen stellen. Wij hebben gehoor gegeven aan deze oproep, de Chinese tuin van de Hortus is immers een prachtige plek met de juiste sfeer om koi bij veel mensen onder de aandacht te brengen.

De Hortus heeft een zestal sponsoren uit Haren bereid gevonden om een koi te ‘adopteren’: de Bruna, Gezond Verstand Haren (lokale politieke partij), de gemeente Haren, Happy Garden, Flashman Mode en de Hortus zelf. Ook Koi Centrum Noord heeft als sponsor daaraan een koi toegevoegd. Al deze sponsoren waren op vrijdag 10 juni om 11.00 uur aanwezig bij de tewaterlating van de koi.

Achtereenvolgens gingen een sanke, een doitsu tancho kohaku, een tancho sanke, een sanke, twee doitsu kohaku’s en een kikusui het water in. De vissen waren al snel geacclimatiseerd en zwemmen nu heerlijk rond in hun nieuwe onderkomen.

In het Dagblad van het Noorden van zaterdag 11 juni stond een foto van deze gebeurtenis. Ook besteedde het Harener Weekblad hier een artikel aan.

Update 25 juni: Bij de Hortus hebben zich meer sponsoren gemeld, dus zijn er nog een aantal koi uitgezet. In totaal zwemmen er nu 15 koi. De nieuwe sponsoren zijn: Commercieele Club Groningen, Commercieele club Groningen Seniorconvent, Zinn, Foto Loek Fotolaboratorium, firma Boomker, Metsel-, en klussenbedrijf  Wildeboer, Van Ringh Optiek en Hampshire Hotel.
Meer informatie over de Chinese tuin lees je op de website van de Hortus.

Bekijk de foto’s van deze bijzondere gebeurtenis.

 

 

 

IMG_9136 (Medium)

Aankomst van de koi in de Chinese tuin van de Hortus in Haren

 

 

 

 

 

 

 

IMG_9152 (Medium)

Voordat de koi tewater worden gelaten, worden ze in transportzakken in het water gelegd. Op deze manier kunnen ze geleidelijk wennen aan de nieuwe watertemperatuur.

IMG_9161 (Medium)

Wethouder Sieling van Haren laat de eerste koi tewater

IMG_9176 (Medium)

Ook Koi Centrum Noord heeft een koi gedoneerd en wordt daarmee ook als sponsor aan dit lijstje toegevoegd.

IMG_9180 (Medium)

De koi verkennen rustig hun nieuwe riante omgeving

IMG_9140 (Medium)

.

IMG_9142 (Medium) IMG_9162 (Medium) IMG_9165 (Medium) IMG_9167 (Medium) IMG_9174 (Medium)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

29-04-2011: Nieuwe koizending van Torazo en Isa

Op 29 april halen we een nieuwe koizending van Schiphol. Ditmaal een zending van enkel high quality tosai. Het gaat om de volgende vissen.

– Jumbo tosai tateshita van Torazo (80% kohaku, 20% sanke), 30-35 cm. Deze vissen zijn voorzien van certificaat!
– Tosai tateshita showa (Kirei Yatsu Kudasai) van Isa, 28-33 cm.

Ook komt er een speciale vis voor de eigen vijver binnen, gekocht via een koiveiling, het gaat om een jumbo tosai showa van Tamaura (38 cm.). Deze vis is niet te koop maar vanaf 30 april wel te bewonderen in onze eigen vijver.

 

IMG_8817 (Medium)

Torazo, jumbo tosai tateshita, 30 – 35 cm

 

IMG_8849 (Medium)

Isa, tosai tateshita showa, 28-32 cm

Tam-sp01

Tamaura, jumbo tosai showa, quality 5

 

6-3-2011: Verslag workshop Filtratie

Op zondag 6 maart organiseerde Koi Centrum Noord, in samenwerking met Koi Eagle, een workshop Filtratie en Waterkwaliteit. Meer dan dertig deelnemers hadden zich hiervoor opgegeven. De eersten druppelden rond 11.30 zaak binnen, waar de voorbereidingen dan nog in volle gang zijn. Voor in de zaak wordt voor deze gelegenheid een projectiescherm met beamer opgezet met daarvoor een aantal rijen stoelen in bioscoopopstelling. Als alle deelnemers binnen zijn en iedereen is voorzien van een kop koffie met cake, kan het programma om 12.15 uur beginnen.

 

IMG_8392 (Medium)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De spreker van vandaag, Harry Barreveld, koiliefhebber in hart en nieren, stelt zichzelf voor aan het publiek en geeft aan dat hij er tijdens zijn presentatie gewoon vragen mogen worden gesteld. “Graag zelfs, want daar kan een ander misschien weer van leren”.

“Vandaag gaan we het hebben over filtratie in de breedste zin van het woord”, vervolgt Harry.

“Er zijn drie hoofdvormen van filtratie: mechanisch, biologisch en chemisch. Een mechanisch filter verwijdert met name het zichtbare grof vuil terwijl een biologisch filter de meer onzichtbare zaken als amoniak en nitriet verwijdert. Een chemisch filter verwijdert ongewenste stoffen. Daarnaast zijn er verschillende soorten filters, zo hebben we de zeven en de easy’s. Maar elk jaar verschijnt er wel weer wat nieuws op de markt om ons water optimaal te houden.”

Harry geeft het belang van een goed voorfilter aan. “Het voorfilter kan nooit te goed zijn”. Ook daar zijn weer verschillende soorten van. Daarnaast is het van belang om per week ongeveer 10% van het water te verversen. Bij de aanschaf van een filter moet je niet alleen naar de aanschafprijs kijken, ook het onderhoud, de levensduur én het energieverbruik zijn belangrijke factoren. Deze vier elementen moet je tegen elkaar afzetten. Met name het energieverbruik wordt nogal eens vergeten, weet Harry uit ervaring.

En andere wetenswaardigheid is dat 90% van de koihobbyisten veel te weinig belucht, dit is heel belangrijk. In Japan wordt ook extreem veel belucht. Het argument dat je dan de vissen niet goed ziet, wuift Harry weg. “Dan zet je de beluchting toch gewoon uit als je bij je vijver gaat zitten”.

 

IMG_8398 (Medium)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Op gebied van plantenfilters gaat er veel verkeerd. Plantenfilters worden bijvoorbeeld niet vaak genoeg gespoeld, dan vindt er een opeenhoping van slib plaats. Dit is slecht voor de gezondheid van de koi. Als je dan toch een plantenfilter wilt, is het verstandig om deze net zo aan te leggen als een gewoon filter. Ook kun je bijvoorbeeld plantenmandjes gebruiken.

Bij chemische filtratie worden als voorbeelden ozon en UV genoemd. ‘UV wordt gebruikt om zweefalg tegen te gaan, maar UV doodt ook alle organismen, bacteriën, parasieten die voorbij komen. Als je de lamp aanzet, werkt deze niet meteen, pas na drie dagen werkt de lamp optimaal. Bij de aanschaf van een UV lamp moet je kijken naar de ligging van de vijver. Als deze de hele dag in de zon ligt, dan heb je minder watt nodig. Vervang elk jaar de UV lamp en denk er ook aan dat je de quartzbuis schoonmaakt, anders werkt de UV niet, ’ aldus Harry.

IMG_8399 (Medium)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na deze stortvloed aan informatie is er pauze. Harry’s vrouw Tilly heeft ondertussen broodjes worst en snert klaargemaakt en dat vond gretig aftrek. Onder het genot van een broodje praatten koiliefhebbers met elkaar bij, rondom de bakken met de laatste vissen uit Japan of in de tuin van het koicentrum. En op mobiele telefoons worden elkaars vissen bewonderd.

IMG_8400 (Medium)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

IMG_8403 (Medium)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na deze gezellige onderbreking promoot Harry, die in zijn vrije tijd ook moderator op het forum van Koieagle is, de website van Koieagle. ‘Koieagle is een forum met inmiddels zo’n 6500 leden. Op koieagle.nl vind je alles wat je over koi wilt weten, honderden artikelen staan er online, zo ook een groot deel van deze presentatie. Maar je kunt ook vragen stellen en vragen van anderen helpen beantwoorden.”

Vervolgens wordt het belang van water meten genoemd. “Aan de koi kun je nooit zien of de koi gezond is, meet daarom in de zomer elke week je water’, adviseert Harry. “In de winter kun je volstaan met twee keer per maand. Als je regelmatig je water test, dan zie je problemen aankomen, meten is weten!’

Tenslotte vertelt Harry op verzoek nog iets over Ozon en Bio Security en daarmee kwam de middag zo langzamerhand ten einde.

De reacties van de deelnemers waren positief. “Veel van wat ik vanmiddag heb gehoord had ik al wel in koiboeken of op het internet gelezen, maar op deze manier pik je alles toch beter op.” Een ander geeft desgevraagd aan dat hij vooral het ervaringen delen en bijpraten met koiliefhebbers gezellig vindt.

Koi Centrum Noord kijkt in ieder geval terug op een leuke, leerzame en bovendien gezellige middag. Harry en Tilly en het team van Koieagle nogmaals hartelijk bedankt!

Tenslotte nog een paar sfeerbeelden van de middag…

 

IMG_8409 (Medium)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

IMG_8413 (Medium) IMG_8420 (Medium)

8-5-2010 Tategoi Sanke wint eerste prijs op koishow

Tijdens de 8e editie van de Nationale Koi- en Vijverdagen in de Tuinen van Appeltern heeft één van onze klanten al een eerste prijs in de wacht gesleept met een onlangs bij ons aangeschafte tategoi van kweker Marudo.

Het gaat om een Sanke van 11 maanden oud en ruim 30 centimeter lang.

De Sanke was één van de twintig tategoi die kweker Marudo speciaal selecteerde voor Koi Centrum Noord. Vijf van de twintig vissen hebben een certificaat, zo ook deze winnende Sanke.
Onze klant Patrick kocht de Sanke tijdens een workshop Kwaliteitsherkenning op 14 maart en liet deze vis meteen meedoen aan de koishow.

IMG_5460 (Medium)
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De jury van de was erg onder de indruk van deze vis en daarom won de Sanke in de categorie ‘size 2’ de eerste prijs.
Het was overigens niet de enige prijs die Patrick mee naar huis nam. Hij ontving ook twee eerste prijzen voor een shiro utsuri en een showa.
“Een bekroning op mijn hobby”, aldus de supertrotse Patrick. ‘Helemaal omdat ik voor het eerst meedoe aan zo’n show en dat dat dan meteen op deze manier wordt beloond. Een superleuke ervaring!’

IMG_5436 (Medium)

Vanaf deze plek feliciteren we Patrick dan ook graag van harte met zijn prijzen!

Mocht u ook belangstelling hebben voor een potentiële toekomstige prijswinnaar, kom dan binnenkort langs om de tategoi te bekijken.

IMG_5408 (Medium)

15-3-2010: Terugblik Workshop Kwaliteitsherkenning

Op zondagmiddag 14 maart vond bij Koi Centrum Noord, in samenwerking met Koi Eagle, een workshop Kwaliteits- en Variëteitenherkenning plaats.

Rond 11.30 uur melden de eerste van de circa 35 deelnemers zich. Harry van Barreveld, gepassioneerd koiliefhebber uit Brabant, verzorgt die middag een presentatie. Hij bijt de spits af door stil te staan bij de oorsprong van de koi. Hij neemt de aanwezigen in woord en beeld mee naar Japan.
Vervolgens vertelt hij welke koivariëteiten er allemaal zijn en geeft per klasse de ondersoorten weer.

IMG_5538 (Medium)

Spreker Harry licht toe welke koivariëteiten er allemaal zijn

Het publiek luistert aandachtig terwijl achter de schermen door Harry’s vrouw Tilly soep en broodjes worst klaarmaakt. In de pauze vindt hiervan gretig aftrek. Daarnaast maakt het publiek van de gelegenheid gebruik om de koi in de binnenbakken te bezichtigen, bij te praten met andere koiliefhebbers of een individuele vraag te stellen aan Harry.

IMG_5539 (Medium)

De aanwezigen bewonderen de net aangekomen tategoi van Marudo

Na de pauze neemt Harry de deelnemers mee in het onderwerp kwaliteit. Per vis wordt aangegeven welke kwaliteitskenmerken ze hebben en waar je op moet letten bij de aankoop van die soort vis.

Na dit boeiende theoriegedeelte werd het tijd om de opgedane kennis praktisch te benutten.
Er werden twee bowls gevuld met vissen van Marudo. In de eerste bowl kwamen een aantal vissen van goede kwaliteit die we afgelopen najaar uit Japan gehandpicked hebben.
De tweede bowl werd gevuld met jumbo tosai tategoi van Marudo, die speciaal voor deze workshop zijn aangeschaft en op dat moment pas een paar dagen in Groningen zwemmen. Vijf van deze topvissen hebben een certificaat.

IMG_5545 (Medium)

Bowl 1: kwaliteitsvissen van Go Sanke kweker Marudo

IMG_5571 (Medium)

Bowl 2: de pronkstukken van de middag: Tategoi jumbo tosai van Marudo!

Harry geeft aan dat de vissen in de eerste bowl prima vissen zijn. Maar voor de echte koifanaten zijn de vissen in de tweede bowl interessanter. Een mooi fors formaat voor tosai met een schitterende bouw en een sublieme huidkwaliteit. Harry verwacht dat deze vissen ieder jaar zullen verdubbelen, zowel in omvang als in waarde. Hij noemde deze vissen dan ook met recht een investering in de toekomst.

Tenslotte gaf Harry een laatste, belangrijke tip mee aan het publiek: “Laat u niet teveel leiden door de mening van anderen, maar koop vissen die u zelf mooi vindt.”

IMG_5553 (Medium)

Koi Centrum Noord kijkt terug op een geslaagde, gezellige en leerzame middag die zeker voor herhaling vatbaar is. Vanaf deze plek danken we Harry en Tilly van Barreveld dan ook hartelijk voor hun bijdrage!

We sluiten af met een paar sfeerimpressies.

IMG_5567 (Medium) IMG_5575 (Medium) IMG_5576 (Medium) IMG_5578 (Medium) IMG_5614 (Medium) IMG_5638 (Medium)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5-3-2010: Tategoi tosai van Marudo bij Koi Centrum Noord

Marudo, een vooraanstaande Go Sanke kweker, selecteerde speciaal voor Koi Centrum Noord een een twintigtal Tategoi jumbo tosai, waarvan vijf met certificaat. De vissen zijn begin maart binnengekomen en zijn mede bestemd als studiemateriaal voor onze workshop Kwaliteitsherkenning’ op 14 maart.
Omdat dit het begin is van een samenwerking met Marudo hebben we deze tategoi voor een zeer schappelijke prijs kunnen inkopen. Zelden komen tosai met een dergelijke kwaliteit op de Nederlandse markt of ze zijn bijzonder prijzig. Koi Centrum Noord maakt door deze samenwerking topkwaliteit voor meer koiliefhebbers betaalbaar.
Marudo heeft toegezegd om deze vissen op een later moment weer te beoordelen om zijn visie te geven op de ontwikkeling die de vissen hebben doorgemaakt, een aanbod waarvan we uiteraard graag gebruik maken.

Meer informatie en foto’s volgen binnenkort!

Naast deze tategoi komen er binnenkort ook nieuwe tosai en nisai binnen. marudo

Japan 2015 – Zuid én Noord Japan – inkopen voor Grow Challenge 2015

Het voornaamste reisdoel van deze inkoopreis is het selecteren van hoogwaardige jumbo tosai, onder andere voor onze Grow Challenge. Lees meer over de Grow Challenge.

Dag 1, maandag 2-3-2015
Vandaag vertrekken we met een rechtstreekse vlucht van Amsterdam naar Osaka. De reis is bijzonder soepel verlopen, in ‘slechts’ 10 uur en 45 minuten vliegen we naar het land van de rijzende zon :-)

Dag 2, dinsdag 3-3-2015
We landen ‘s ochtends om 9.15 op Osaka en reizen per shinkansen (hogesnelheidstrein) naar Okayama. Daar komen we ook vroeger dan gepland aan, voor 13.00 uur staan we al in ons hotel. Alleen jammer dat het inchecken pas vanaf 16.00 uur mogelijk is :-(
Daarom gaan we maar meteen de tijd nuttig besteden en brengen direct een bezoek aan Momotaro.

Lees meer

Japanreis 2014 – 2 – Noord Japan

Wat vooraf ging: deel I Reisverslag van Zuid Japan

Dag 7: 8 februari 2014
DAINICHI, MARUHIRO & ISA KAZUHIKO

In het Niigata gebied liggen de kwekers niet zo ver van elkaar als in het Zuiden, dit betekent minder lange autoritten en meer kwekers op één dag bezoeken! We starten de dag bij Dainichi. Vandaag viel ons het voorrecht ten deel om hier te mogen handpicken uit zijn jumbo tosai van 6 – 8 maanden!

We selecteren de 13 besten, ze zijn circa 25-30 cm. Deze jumbo tosai zijn niet gesexed, dus 50 procent kans op een vrouwtje. Van vele door ons geselecteerde jumbo tosai moet het sumi nog opkomen. Er zitten een aantal tancho showa tussen. Bij elke vis zit een certificaat van Dainichi Koifarm.

Lees meer